niedziela, 26 czerwca 2011

Dukan : Napoleonka

przepis pochodzi STĄD KLIK ,  a ja robię tak:
CIASTO:
* 3 łyżki otrąb owsianych (dalam nie mielone)
* 1 łyzka skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki słodzika
* 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka w proszku
* 2 jajka
* 6 łyżek serka homogenizowanego
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki zapachu porańczowego



Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temp 180st. Przeciąć w połowie. Jeśli ciasto po wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco w 120st na samej kratce. (nie polecam rozlewac ciasta na calej blaszce bo napoleonka wyjdzie bardzo cienka(tak 4/5blachy), mi 25min wystarczylo aby uzyskac chrupkie ciasto)

KREM:
* 1/2 litra mleka
* 3 żółtka
* 2 łyżki słodzika (proponuje probowac bo ja do tezejacej masy dawalam jeszcze)
* 2 łyżki skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki żelatyny
* zapach wanioliowy/wanilia (dalam smietankowy z "ociupinka" a.do sernika)

Mleko zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w misce,dodać trochę gorącego mleka-wymieszać, wlewać małym strumieniem do rondelka z mlekiem, energicznie mieszać i ogrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, ale uważać żeby nie zagotować. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem lub mlekiem w proszku. Odstawić do lodówki do stężenia.

1 komentarz:

  1. Nie pisz, że przepisy są twojego autorstwa, skoro sama w przepisie zaznaczasz, skąd pochodzi... to nieuczciwe! Zwłaszcza, jeśli odnośnik jest nieaktywny lub strona bazowa już nie istnieje!

    OdpowiedzUsuń