
I. PODSTAWA:
Szklanka mleka
ew.pół szkl wody
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
2 tabletki słodzika lub sól
cynamon do posypania
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
2 tabletki słodzika lub sól
cynamon do posypania
Do rondelka wlać mleko z wodą,dodać słodzik, otręby i zagotowac.Wyłączyc gaz, rondelek przykryć pokrywka i odstawic na kilka minut żeby otręby napęczniały.Przed podaniem posypac cynamonem.
II
Szklanka mleka
2-2,5 łyżki otrębów owsianych
2 tabletki słodzika lub sól
cynamon do posypania lub aromat
2-2,5 łyżki otrębów owsianych
2 tabletki słodzika lub sól
cynamon do posypania lub aromat
III.
Gotową zupkę można posypać 1 łyżeczką suszonej żurawiny
IV.
Do gotującej się zupki można dodać rozkłucone żółtko -rozptrzepujemy w kubeczku, dodajemy do niego kilka łyżek gotującej się otrębianki, mieszamy i cieniutkim strumieniem wlewamy do garnuszka z zupą- ciągle mieszając! Żółtko zagęści nam zupę,a żeby nadać aksamitnego "smaku" można dodatkowo dodać łyżkę serka homogenizowanego.
V.
Do gotowej zupy można dodać zmielony(np blenderem) twaróg i zamiast cynamonu aromat (np. waniliowy, bananowy..).
Otręby są przepyszne!
OdpowiedzUsuń