poniedziałek, 20 czerwca 2011

Dukan : Knedle z dżemem


*Mus z rabarbaru bądź dżem rabarbarowy (z tego przepisu Przepis KLIK)
*200g bialego sera
*1jajko
*1 czubata lyżka budyniu waniliowego (bez cukru) lub maizeny kukurydzianej
*Szczypta cynamonu
*Szczypta słodzika (do smaku)

*Sos do polania:
3/4 małego jogurtu nat. wymieszać ze słodzikiem i aromatem (np.waniliowym).


 Wersja dla cierpliwych:
Przygotować wcześniej mus z rabarbaru(obrany,pokrojony i podgotowany w małej ilości wody ze słodzikiem) bądź dżem rabarbarowy(zdecydowanie smaczniejszy) wg tego przepisu KLIK
Ser zawinąć w szmatkę kuchenną i tłuczkiem do mięsa rozbić. Przełożyć ser do miseczki, dodać resztę skladników  na ciasto i dokladnie wymieszać.  Zmoczyć ręce w wodzie,”urwac”kawalek ciasta, ulepić w dłoniach kulkę, palcem zrobić dziurę(nie na wylot), włożyć farsz z rabarbaru i okrężnymi ruchami dłoni zrobić ponownie kulkę. Z pozostałym ciastem zrobić tak samo(kulki układać na lekko mokrym talerzu. W między czasie zagotować garnek z osoloną wodą –wrzucać na wrzątek kilka knedli(pewnie bedą się deformować podczas przekładania dlatego najlepiej nabierać je zanużona w gorącej wodzie łyżką) , tak aby się nie stykały. Gotować po wypłynieciu ok 4-5min (na średnim ogniu). Knedle wykładać najlepiej na sitko, żeby woda odciekła. Gotową porcję przełożyć na talerz i podgrzać w mikrofali. Ciepłe polać sosem waniliowym i zajadać :)


Szybka wersja
Przygotować wcześniej mus z rabarbaru(obrany,pokrojony i podgotowany w małej ilości wody ze słodzikiem) bądź dżem rabarbarowy(zdecydowanie smaczniejszy) wg tego przepisu KLIK
Ser zawinąć w szmatkę kuchenną i tłuczkiem do mięsa rozbić. Przełożyć ser do miseczki, dodać resztę skladników  na ciasto i dokladnie wymieszać.  Zmoczyć ręce w wodzie,”urwac”kawalek ciasta, ulepić w dłoniach kulkę i odłożyć na mokry talerz -z pozostałym ciastem zrobić tak samo.W między czasie zagotować garnek z osoloną wodą –wrzucać na wrzątek kilka knedli(pewnie bedą się deformować podczas przekładania dlatego najlepiej nabierać je zanużoną w gorącej wodzie łyżką) , tak aby się nie stykały. Gotować po wypłynieciu ok 4-5min (na średnim ogniu). Knedle wykładać najlepiej na sitko, żeby woda odciekła. Gotową porcję przełożyć na talerz i podgrzać w mikrofali. Ciepłe polać sosem waniliowym, porobić kleksy z dżemu rabarbarowego i zajadać :)

Mi najlepiej smakują przestudzone i ponownie podgrzane, ponieważ poprzez przestudzenie robią się troszeczkę twardsze.



Jest to zmodyfikowana przeze mnie wersja dukanowskich klusek  ;) Knedle smakują  wysmienicie :) 
W wersji na słono-rezygnujemy z cynamonu  a jako farszu uzywamy przygotowanego wcześniej mięsa, kapusty z grzybami lub cokolwiek innego wpadnie nam do głowy.

Knedle są dosyć miękkie, jeśli Chcecie twardsze Dodajcie więcej skrobii/budyniu.


Wypróbowałaś/-eś ? Proszę podziel się swoją opinią :-)

1 komentarz: