poniedziałek, 20 czerwca 2011

Dukan : Dżem rabarbarowy z nutą truskawki

Najsmaczniejszy jaki udalo mi sie przyżądzić :D


*4-5 łodyg rabarbaru
*Odrobina wody
*Słodzik
*3 łyżki truskawkowej zaprawy do napojów
*1-1,5 łyżeczki  żelatyny  
*ew. Aromat w proszku waniliowy
*ew. 1mała marchewka drobniutko starta+sok z cytryny(można dodać, żeby było więcej dżemu-jednak osobiście wolę bez marchewki)


Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki-wrzucamy do garnka z wodą(wody mało, tak aby rabarbar nie przypalil sie podczas gotowania),jeśli mamy słodzik do gotowania do wsypujemy (ja mam w proszku i wsypałam 3lyżeczki), jeżeli nie to dodajemy go dopiero po ugotowaniu musu. Gotujemy tak długo aż uzyskamy papkę (około 5min-co jakis czas mieszając+sprawdzamy czy się nie przypala, jeśli tak to należy dodać odrobinę wody) następnie ściągamy z ognia, dodajemy zaprawę truskawkową,aromat waniliowy i jeśli trzeba to dosładzamy. W szklance rozrabiamy żelatynę w odrobinie gorącej wody i dodajemy do musu. Mus energicznie mieszamy, próbujemy czy smak odpowiada jeśli tak to mamy gotowy dzemik.
Dżem należy przechowywać w lodowce.

p.s. Jeżeli konsystencja po ugotowaniu musu jest zadowalająca to można pominąć krok z żelatyną.

p.s. Jeśli chcemy dżem z kawałkami owoców to pod koniec gotowania wsypujemy pokrojony rabarbar, chwilę gotujemy (żeby zmiekł).

p.s. Jeżeli jest taka potrzeba, np. Jeśli chcemy zrobić zapasy – to można gotowy dżem (w powielonych proporcjach) powkładać do słoiczków po koncentracie i zawekować.  Na zimę jak znalazł :)


Wypróbowałaś/-eś ? Proszę podziel się swoją opinią :-)

1 komentarz:

  1. bardzo fajny przepis, wypróbowałam, i smakuje:)

    OdpowiedzUsuń