*4-5 łodyg rabarbaru
*Odrobina wody
*Słodzik
*3 łyżki truskawkowej zaprawy do napojów
*1-1,5 łyżeczki żelatyny
*ew. Aromat w proszku waniliowy
*ew. 1mała marchewka drobniutko starta+sok z cytryny(można dodać, żeby było więcej dżemu-jednak osobiście wolę bez marchewki)

Dżem należy przechowywać w lodowce.
p.s. Jeżeli konsystencja po ugotowaniu musu jest zadowalająca to można pominąć krok z żelatyną.
p.s. Jeśli chcemy dżem z kawałkami owoców to pod koniec gotowania wsypujemy pokrojony rabarbar, chwilę gotujemy (żeby zmiekł).
p.s. Jeżeli jest taka potrzeba, np. Jeśli chcemy zrobić zapasy – to można gotowy dżem (w powielonych proporcjach) powkładać do słoiczków po koncentracie i zawekować. Na zimę jak znalazł :)
Wypróbowałaś/-eś ? Proszę podziel się swoją opinią :-)
p.s. Jeżeli jest taka potrzeba, np. Jeśli chcemy zrobić zapasy – to można gotowy dżem (w powielonych proporcjach) powkładać do słoiczków po koncentracie i zawekować. Na zimę jak znalazł :)
Wypróbowałaś/-eś ? Proszę podziel się swoją opinią :-)
bardzo fajny przepis, wypróbowałam, i smakuje:)
OdpowiedzUsuń