środa, 29 czerwca 2011

Dukan : Ciastka biszkoptowe " Omlety"

Porcja na 2-3 dni:
-biszkoptowe krążki
-masa budyniowa
-ew. dżem rabarbarowy lub kostki galaretki













Masa budyniowa:
*200ml mleka
*2,5 łyżki budyniu (np.waniliowego)
*łyżeczka żelatyny
owocowy  akcent:
*w dni P+W dżem rabarbarowy wg tego przepisu KLIK
*w dni BIAŁEK pokrojona w kostkę galaretka z owocowej herbaty bądź zaprawy do napojów

Biszkoptowe krążki:
* 1jajko
* słodzik (daję 1łyżkę słodzika w pudrze)
* 1-2 łyżki skrobii lub budyniu w dowolnym smaku/kolorze
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przyżądzamy budyń wg wskazówek na opakowaniu(z proporcji podanych powyżej), dodajemy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia, nastepnie wkładamy do lodówki.


Ubijamy białko jajka na sztywną pianę, dodajemy słodzik i dalej miksując dodajemy żółtko, następnie wsypujemy skrobię/budyń, proszek i miksujemy do wymieszania się wszystkich składników. Na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i wylewamy dwa jednakowe "krążki" z masy biszkoptowej. Biszkopty piekłam za każdym razem w kuchence gazowej(dolna grzałka) na drugiej od góry półce ok.7-10min w 170stop.-należy sprawdzać podczas pieczenia stan biszkopta od dołu gdyż nie może być za mocno spieczony (bo połamie się podczas składania). Po upieczeniu krązki należy położyć na mokrej ściereczce, brzegi skropić wodą bądź herbatą i ostrożnie,powolutku złożyć na pół,pozostawić tak przez chwile do nadania kształtu.
Krążki napełniamy połową masy budyniowej, polewamy dżemem, galaretką lub rezygnujemy z dodatków, jeśli mamy polewę to ozdabiamy i na ok.5min wkładamy do zamrażarki, gdyż OMLETY najlepiej  smakują schłodzone :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz