piątek, 12 sierpnia 2011

Dukan : Placki mojej teściowej (PLACKI PO WĘGIERSKU)

PLACKI MOJEJ TESCIOWEJ
2 porcje
-placki a'la ziemniaczane
-sos paprykowy
-sos czosnkowy

sos paprykowy
-sredniej wielkosci papryka
-1,5 sredniej wielkosci wedzonyh udek
-3plasterki posiekanej cebuli
-2lyzki koncentratu
-0,5 lyzki ketchupu (dukanowego albo light "dawton")
-ulubione przyprawy (ja dalam:chili, pieprz kolorowy,slodka papryka,oregano, odrobinka suszonego czosnku)

1.papryke kroimy w drobna kostke,siekamy cebule,wrzucamy na patelnie, podlewamy woda przykrywamy i dusimy na malym ogniu.
2. W miedzyczasie obieramy udka ze skory a miesko kroimy w grubsza kostke. kurczaka dodajemy do papryki, mieszamy i chwilke smazymy (bo woda ktora wczesniej podlalismy papryke wyparowala ;-)) nastepnie dodajemy koncentrat,ketchup,przyprawy, podlewamy woda (nie za duzo zeby sos nie byl wodnisty) i dalej pichcimy
sos czosnkowy
-czosnek
-jogurt naturalny
-pieprz

czosnek przeciskamy przez praske i laczymy z jogurtem,pieprzem. gotowe ;)



placki a'la ziemniaczane (przepyszne! smakuja jak ziemniaczane)
1 mała cukinia
pol cebuli
pol ząbka czosnku
przyprawy: sol, pieprz
jajko
otręby lub skrobia kuku (albo jedno i drugie -wtedy otreby mozna smazyc wieksze)

Cukinię obrac i starkowac na małym oczku (mozna blenderem ale wtedy wychodzi papka ktora srednio mi smakuje)), to samo zrobic z cebula, czosnek przecisnac przez praske. Nadmiar wody odsączyc. Dodac otręby, jajo i przyprawy. Wymieszac by całość tworzyło jednolitą masę. Na rozgrzany suchy teflon (mały ogień) kłasc masę by stworzyć płaskie placuszki (nie robic duzych bo podczas przewracania moga sie rozerwac).
na placku rozsmarowac sos paprykowy(sporo) i polac sosem czosnkowym
calosc smakuje WYSMIENICIE, mmm palce lizac

1 komentarz: